Agrest to krzew posiadający kolczaste pędy o drobnych, okrągłych owocach z rodziny agrestowatych. Owoce mogą być w zależności od odmiany zielonkawe, żółtawe, czerwonawe lub białe gładkie lub pokryte miękkimi włoskami. Pochodzi najprawdopodobniej z Ameryki Północnej, spotykany w Europie Południowej, Środkowej a także w Afryce.
Dlaczego warto spożywać agrest?
Przede wszystkim ze względu na bogactwo luteiny, która wspomaga narząd wzroku. Osoby, które skarżą się na bóle oczu, a także pracują dużo przed komputerem lub przy kierownicy powinny włączyć go do swojej diety. Także osoby, które chorują na cukrzycę i otyłość oraz palą papierosy lub piją alkoholu mogą mieć obniżony poziom luteiny. Agrest wspomaga pracę narządu wzroku oraz zapobiega chorobom siatkówki oka. Zawarta w nim witamina A również działa bardzo korzystnie na nasz wzrok a także wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Agrest zapobiega chorobom trawiennym. Ponieważ zawierają dużo pektyn wspomagając trawienie, zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Do tego celu najbardziej sprawdzi się napar z suszonego agrestu.
Dzięki wysokiej zawartości potasu (198mg w 100g agrestu) i magnezu(10mg) pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego układu nerwowego i naszego mózgu. Im wyższe stężenie potasu w organizmie, tym większe zasoby glikenu, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Dlatego o agreście nie powinny zapominać osoby narażone na stres oraz aktywne fizycznie.
Agrest to owoc bardzo przyjazny dla osób dbających o linię i odchudzających się. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny wynoszący 15. 100g agrestu to zaledwie 44kcal, dlatego warto włączyć go do naszego menu.
Owoc ten polecany jest osobom cierpiącym na artretyzm, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowo. Ze względu na wysoką zawartość wapnia i fosforu wspomaga mineralizację stawów i zębów.
Agrest pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Czerwone owoce agrestu zawierają pektyny i witaminę E, która pomaga usunąć ciężkie metale z naszego organizmu.Wspomaga działanie układu moczowego i detoksykację organizmu.
Najlepiej spożywać agrest na surowo, można również w przetworach. Powinny go unikać osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zapalenie okrężnicy i jelit.
Dodaj komentarz