Brokuły to warzywa popularne nie tylko w Polsce. Należą razem z kalafiorem, kapustą, jarmużem, brukselką czy kalarepą do warzyw kapustnych. Składają się z ciasno ułożonych zielonych różyczek osadzonych na krótkiej i grubej łodydze. Gdyby zostały później zebrane zakwitłyby z nich żółte kwiaty. Jakie mają właściwości i czy warto po nie sięgać? Oto 10 powodów, dlaczego warto jeść brokuły.
Właściwości brokułów
-
- Brokuły mają mnóstwo błonnika. Zjedzenie 4 różyczek tego warzywa dostarczy nam 2,6g błonnika i jedynie 34 kcal, są więc niskokaloryczne. Polecane dla osób dbających o linię i odchudzających się.
- Zawierają kaempferol. To naturalny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i chroni przed alergią.
- To warzywo niskoskrobiowe, a więc niskowęglowodanowe. Odpowiednie dla cukrzyków i chorujących na insulinooporność. Indeks glikemiczny brokuła jest niski i wynosi 15, nie powoduje więc gwałtownego skoku cukru we krwi.
- Dzięki zawartości karotenoidów takich jak zeaksantyna i luteina korzystnie wpływają na nasz wzrok. Chronią przed uszkodzeniem oczu i ślepotą.
- Zawierają witaminy A i K, które ułatwiają wchłanianie witaminy D. Ponadto witamina A korzystnie wpływa na stan naszej skóry i kości, stąd nazywana witaminą młodości, a witamina K poprawia krzepliwość krwi.
- Źródło witaminy C. W 100g brokułów znajdziemy jej aż 89,2mg, co pokryje prawie w 90% nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
- Brokuły pomagają udrożnić tętnice, przez co zmniejszają ryzyko chorób serca oraz chronią przed nowotworami płuc, prostaty, piersi i jelita grubego. A to wszystko za sprawą sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwbakteryjnie.
- Zawierają sporo wapnia. Jedząc 100g brokuła dostarczymy organizmowi 40mg tego pierwiastka.
- Brokuły obniżają ciśnienie krwi, ponieważ zawierają potas, który również zapobiega skurczom np.łydek oraz udrażnia naczynia krwionośne.
- Jedząc brokuły chronimy nasze stawy przed ich zwyrodnieniem a także przed rakiem żołądka, zapaleniem przełyku, czy chorobach przyzębia.
Jak spożywać brokuły?
Brokuły najlepiej gotować na parze około 3-4 minut lub gotować w garnku al’dente, wtedy nie stracą zbyt dużo witamin. Unikajmy długotrwałego gotowania brokułów, gdyż spowoduje to, że stracą większość sulforafanu. Możemy przygotować z nich zupę krem, różne sałatki i zapiekanki. Wykorzystujmy więc to warzywo jak najczęściej w naszej kuchni i cieszmy się naszym zdrowiem jak najdłużej.
Weronika napisał
Bardzo ciekawy artykuł. Niepozorne warzywo a tyle plusów
Agnieszka Żminda napisał
Bardzo mi miło. Zachęcam do jedzenia brokułów jak najczęściej:)