Każda czekolada jest zdrowa
Mit. Czekolada zdrowa to taka, która zawiera jak najmniej cukru, a jak najwięcej kakao. Najwięcej kakao ma czekolada gorzka. Już nawet na z przodu na opakowaniu mamy często podaną zawartość kakao, sięgajmy więc po tą, która ma minimum 70% kakao. Czytajmy skład czekolad, a przekonamy się, że czekolada mleczna zawiera dwa razy więcej cukru niż gorzka( w 100g czekolady mlecznej 56g cukru, w 100g czekolady gorzkiej 26g cukru).
Czekolada poprawia humor
Prawda. Zawarty w czekoladzie selen i cynk wpływa na to, że zwiększa się wydzielanie w organizmie endorfin, czyli hormonów szczęścia. To one pozwalają nam podejść z dystansem do życia i zmniejszyć odczuwalny poziom stresu. Już jedna kostka czekolady może nam poprawić humor!
Czekolada dobra na serce
Prawda. Badania naukowe dowodzą, że produkty bogate w kakao, a więc czekolada zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Ponadto wpływają na obniżenie ciśnienia i zapobiegają udarom. Kakao zawiera sporo polifenoli, zwłaszcza flawanoli, które wpływają korzystnie na rozszerzenie naczyń pochodzące ze śródbłonka.
Czekolada nie tuczy
Mit. Tylko woda nie zawiera kalorii. Każda czekolada dostarcza nam energii, średnio w tabliczce czekolady około 550kcal. Inna jest jednak zawartość cukru i tłuszczy w czekoladzie gorzkiej i mlecznej, na korzyść tej pierwszej, więc wybierajmy to co zdrowsze.
Poprawia koncentrację i pamięć
Prawda. Zawarty w czekoladzie magnez i lecytyna wspomaga pamięć, zaś teobromina pobudzi organizm na dłużej niż kawa. Ponadto stymuluje ośrodkowy układ nerwowy i pomaga w koncentracji. Zjedzenie 3-4 kostek czekolady zaspokoi w 7% zapotrzebowanie na magnez osoby dorosłej.
Czekolada uczula
Prawda. Może się zdarzyć, że kakao powoduje alergię, zwłaszcza u dzieci. Częściej jednak dodatki dodawane do czekolad potęgują jej występowanie np.orzechy, truskawki czy lecytyna sojowa(E322). Może nasilać więc objawy atopowego zapalenia skóry, kataru siennego czy astmy oskrzelowej.
Działa antynowotworowo
Prawda. Regularne spożywanie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników z organizmu zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dzieje się to za przyczyną ziaren kakaowca, w których znajduje się duża ilość flawonoidów odpowiedzialnych za wychwytywanie wolnych rodników.
Czekolada z białym nalotem szkodzi
Mit. Czekolada może zawierać biały nalot, który wbrew powszechnej opinii nie jest pleśnią. To po prostu wykwit tłuszczowy wynikający ze zbyt wolnego studzenia w procesie technologicznym, użycia przy produkcji słabszej jakości kakaowca lub złego przechowywania czekolady w zbyt ciepłym miejscu.
Dodaj komentarz