Czosnek to prawdziwa bomba witamin: B1, B2, C, PP, prowitamina A. Jeden ząbek czosnku zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe,saponiny, sole mineralny m.in.: potas, magnez, wapń, oraz mikroelementy takiej jak: nikiel, chrom, kobalt. Najcenniejsze są jednak olejki eteryczne bogate w siarczki i związek zwany allicyną. Ta ostatnia charakteryzuje się ostrym zapachem, który nie każdy akceptuje.
Czosnek dobry na przeziębienie i infekcje
Zapobiega on wirusowym infekcjom układu oddechowego i zwalcza je, dzięki olejkom eterycznym i lotnym związkom siarkowych. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa, działa napotnie obniżając gorączkę i udrażniając drogi oddechowe.
Czosnek chroni przed udarem i zawałem
Ma właściwości podobne do aspiryny. Działa przeciwzakrzepowo znacznie zmniejszając lepkość krwi. Powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych działając na śródbłonek naczyniowy, zabezpieczając przed zawałem serca i udarem mózgu.
Czosnek w leczeniu pasożytów
Ponieważ charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym, stosowany jest w leczeniu pasożytów układu pokarmowego takich jak: owsików, glisty ludzkiej i tasiemców. Zaleca się wówczas kurację kilkutygodniową polegającą na wypijaniu na czczo nalewki z czosnku i spożywaniu kilku surowych ząbków czosnku dziennie.
Czosnek wspomaga trawienie
Działa bardzo korzystnie na nasz układ pokarmowy przyspieszając i pobudzając wydzielanie żółci, wspomaga pracę jelit oraz zapobiega wzdęciom, dlatego warto wzbogacać nasze potrawy, zwłaszcza te ciężkostrawne czosnkiem.
Czosnek obniża ciśnienie
Warzywo to nie tylko rozkurcza naczynia krwionośne, ale również hamuje enzym ACE, co skutkuje spadkiem ciśnienia krwi. Regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie o 10% zapobiegając wówczas zawałowi serca.
Czosnek odmładza i łagodzi bóle menstruacyjne
Czosnek zawiera dużo antyutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych. Dzięki temu opóźnia proces starzenia się komórek organizmu. Działa również korzystnie na naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu żylaków i pajączków. Czosnek łagodzi też bóle miesiączkowe i napięcie, dzięki działaniu rozluźniającemu i przeciwskurczowemu.
Jak pozbyć się zapachu czosnku?
Przeciwnicy czosnku zarzucają mu przede wszystkim intensywny zapach. Możemy zniwelować go żując bezpośrednio po spożyciu natkę pietruszki, miętę lub goździki. Będąc poza domem warto sięgnąć po miętową pastylkę lub gumę do żucia. Zapachu z dłoni możemy się pozbyć wcierając w skórę sok z cytryny albo sodę spożywczą.
Kto nie może spożywać czosnku?
Osoby, które mają problemy z żołądkiem powinny spożywać czosnek w niewielkich ilościach. Również pacjenci zażywający leki przeciwzakrzepowe, gdyż może dojść do nasilenia ich działania. U osób, u których stwierdzoną alergię pokarmową, skórną lub bóle migrenowe również powinny ostrożnie spożywać czosnek.
Włączmy więc czosnek do naszego codziennego menu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcję nietrudno i cieszmy się dobrym samopoczuciem i zdrowiem.
Dodaj komentarz