Soczewica to roślina strączkowa. Znana już od czasów starożytnych. Obecnie ceniona zwłaszcza przez wegan i wegetarian ze względu na bogactwo białka. Może być alternatywą dla białka zwierzęcego. W 100g ugotowanej soczewicy znajdziemy ponad 9g tego składnika. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, gdyż nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego warto je spożywać w jednym posiłku z takimi produktami,które mają ich mnóstwo. Białko soczewicy jest na drugim miejscu najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym. Soczewicę należy nie solić wcale lub na samym końcu naszego gotowania, aby uniknąć utraty białka.
Soczewica występuje w różnych odmianach czerwona, zielona, żółta i czarna. Za najzdrowszą uznaje się tę ostatnią ze względu na największą ilość białka i antyoksydantów. Może być wykorzystywana do sałatek, zup, sosów, pasztetów czy kotletów jarskich i innych potraw zastępując mięso.
Jakie są właściwości odżywcze soczewicy?
Soczewica jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. 100g ugotowanej soczewicy dostarczy nam 116kcal, 0,38g tłuszczu oraz 20,19g węglowodanów. To znakomite bogactwo błonnika -7,9g, potasu-369 mg oraz kwasu foliowego- 181ug. To źródło witaminy C, A, K i witamin z grup B. Soczewica dostarcza naszemu organizmowi również wapnia-19mg, żelaza- 3,33mg, magnezu 36mg, fosforu 180mg, sodu 2mg i cynku-1,27mg.
Jakie działania prozdrowotne wykazuje soczewica?
- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu ze względu na niską zawartość sodu i dużą ilość potasu,
- wykorzystywana do zwalczania anemii (dostarcza żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12),
- redukuje poziom złego cholesterolu,
- ze względu na dużą ilość błonnika polecana osobom mającym zaparcia a także odchudzającym się.
Czy wszyscy mogą spożywać soczewicę?
Niestety nie będzie ona dobrym rozwiązaniem dla osób mających problemy z układem pokarmowym. Może spowodować u nich wzdęcia a także nadmierną fermentację w jelitach. Odpowiedzialne są za to oligosacharydy, które nie są właściwie trawione, ponieważ organizm ludzki nie wytwarza enzymu koniecznego do ich całkowitego rozpadu. Powoduje to zwiększoną produkcje gazów w jelicie grubym i prowadzi do dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jeśli nie znaliśmy do tej pory soczewicy, wzbogaćmy nasze menu o tą wartościową roślinę strączkową, a z pewnością będziemy zdrowsi.
Dodaj komentarz