Które produkty korzystnie działają na nasz mózg?
- Woda. Nasz mózg w 80% składa się z wody, dlatego musimy zadbać o odpowiednie nawodnienie naszego organizmu. Przeciętnie powinniśmy wypijać około 2-2,5 litra dziennie wody. Zbyt mało wody wpływa na zaburzenie pamięci krótkotrwałej i koncentracji oraz opóźnia czas reakcji na bodźce.
- Owoce i cytrusy. Badania naukowe mówią, że cytrusy mogą zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu oraz korzystanie wpływają na pamięć, koncentrację i chronią przed demencją.
- Jajka. Jajka zawierają cholinę, która pobudza nasz mózg do pracy. Ponadto wzmacnia nasz refleks i koncentrację i wpływa na szybkość zapamiętywania i postrzegania. Już dwa jajka zaspokoją w 60% nasze zapotrzebowanie na cholinę. Oprócz tego jaja zawierają kwas pantotenowy (witaminę B5), który uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników i redukuje uczucie zmęczenia.
- Jagody i borówki. Ich jedzenie korzystnie wpływa na pamięć psychomotoryczną i dobry nastrój. Poprawiają pamięć krótko i długoterminową a także pamięć przestrzenną. Zawarte w nich antycyjany poprawiają komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi.
- Awokado. Codzienne zjedzenie tego owocu poprawi pamięć przestrzenną za sprawę luteiny. Oprócz tego awokado dostarczy nam cennego kwasu omega 3 i witaminy E.
- Orzechy. Regularne spożywanie orzechów wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację i zdolność uczenia. Codzienna garść orzechów czyli 30g może spowolnić niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu nawet o 2 lata. Ponadto badania naukowe przeprowadzone na grupie ponad 800 nastolatków w wieku 12-17 lat pokazały, że zjedzenie przez nich 3 porcji tygodniowo wpłynęło na poprawę ocen i wyższą średnią w porównaniu z nastolatkami, które unikały orzechów.
- Kakao i gorzka czekolada. Pobudzają one układ nerwowy i naczyń krwionośnych, w tych miejscach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się. Poprawiają pamięć przestrzenną i czas reakcji i mogą zapobiegać demencji.
- Ryby. Im większa ilość spożywanych przez nas ryb, tym większa objętość mózgu, tym lepsza pamięć wzrokowa i funkcje poznawcze. Zawarte w rybach kwasy omega 3 wpływają na szybkość przewodzenia bodźców nerwowych i zapobiegają udarowi mózgu.
- Zielona herbata. Picie naparu z herbaty zielonej zapobiega demencji, chorobie Alzheimera i upośledzeniu funkcji poznawczych.
- Zielone warzywa liściaste takiej jak: szpinak, sałata, jarmuż i natka pietruszki. Znacząco wzmacniają one mózg i chronią przed osłabieniem funkcji poznawczej. Poza tym codzienne spożycie zielonych warzyw liściastych zapobiega demencji i chorobie Alzheimera.
Czego nie lubi nasz mózg?
Nasz mózg nie lubi produktów przetworzonych typu fast food, słodyczy i pakowanej żywności, ponieważ zawierają sporo soli, tłuszczy trans i konserwantów. Dodatkowo wpływają negatywnie na nasze zdrowie i naszą pamięć. Również słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko zachorowań na demencję i chorobę Alzheimera. Wrogiem dla naszego mózgu jest na pewno alkohol, który uszkadza nasz mózg, nawet jeśli w pewnym momencie zostaniemy abstynentami. Powinny pamiętać o tym zwłaszcza młode kobiety, które planują ciąże. Alkohol uszkadza mózg rozwijającego się w niej dziecka i przyczynia się do powstania u dziecka FAS (ang.fetal alcohol syndrome).
Bądźmy świadomymi konsumentami i dokonujmy dobrych wyborów. Bo to przecież od nas zależy, jakie produkty na co dzień spożywamy i jak to wpływa na nasz mózg i nasze zdrowie.
Dodaj komentarz