Przede wszystkim, gdy widzimy pierwsze promienie słońca za oknem, nie dajmy się zwieść, że to już wiosna i czas pożegnać się zupełnie z zimową garderobą. Czasami taka pogoda jest zdradliwa i zbyt cienkie ubranie albo zmoknięcie może spowodować przeziębienie. Staraj się tak ubierać, aby nie było Ci ani za gorąco, ani za zimno.
Na pewno przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania, wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Spożywajmy 4-5 posiłków dziennie. Dzień zaczynajmy od śniadania zjedzonego w domu, a nie po kilku godzinach w pracy. Wyziębnięty i wygłodzony po nocy organizm, jest bardziej podatny na spadek odporności i ryzyko infekcji. Zadbajmy również o to, żebyśmy po ok. 3h zjedli II śniadanie. Zamiast szybkiej kawy zjedzmy kanapkę z ciemnego pieczywa z wędliną lub serem i warzywami. Im kanapka bardziej kolorowa, tym lepiej:). Jedzmy też zdrowe zupy warzywne, które dostarczą nam wielu składników mineralnych i witamin. Warzywa liściaste takie jak : szpinak, seler naciowy, natka pietruszki czy kapusta włoska są bogate w żelazo, którego brak powoduje między innymi bóle głowy czy tak zwane zajady w kącikach ust pojawiające się w okresie przedwiosennym. Natomiast warzywa kapustne oraz papryka, chrzan, liście pietruszki czy szpinak są bogate w witaminę C, tak ważną w okresie infekcyjnym.
Spożywajmy owoce 4-5 razy dziennie, gdyż są źródłem wielu witamin, zwłaszcza witaminy C i karotenów, które wspierają układ immunologiczny naszego organizmu. Największa zawartość witaminy C występuje w natce pietruszce, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, brukselce, brokułach, kalafiorze, truskawce, kiwi, pomarańczy i cytrynie. Nie zapominajmy też o orzechach i ziarnach, które zawierają kwasy tłuszczowe niezbędne w zdrowym żywieniu.
Niech w naszym menu nie zabraknie pokarmów, które mają właściwości lecznicze. Jednym z nich jest miód naturalny. Zawarte w nim cenne związki o aktywności fizjologicznej hamują rozwój drobnoustrojów. Wpływa na układ immunologiczny organizmu podnosząc jego odporność, działa też przeciwbólowo i regenerująco. Pamiętajmy jednak o tym, że spożywanie miodu podgrzewanego do temperatury powyżej 50 stopni C, pozbawia go właściwości leczniczych. Dlatego najzdrowiej jeść kanapkę z miodem lub zwyczajnie miód na łyżeczkę na około 1 godzinę przed posiłkiem, aby możliwie długo pozostał w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Jeśli zaś chcemy rozpuścić go w mleku czy herbacie, niech temperatura płynu nie przekracza 40 stopni C. W przypadku wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych, najkorzystniej spożywać miód spadziowy oraz miody nektarowe: lipowe, malinowe czy wielokwiatowe.
A co z probiotykami? Poprawiają one ogólną kondycję naszego organizmu, podnosząc jego odporność. Wybierajmy te naturalne, które mają jak najmniej dodatków: kefiry, jogurty naturalne, maślanki a także wszelkie kiszonki między innymi ogórki kiszone czy kapusta kiszona.
W okresie infekcyjnym warto również wzbogacić swoje menu o naturalne antybiotyki takie jak: czosnek czy cebula. Oba zawierają allicynę, która ma właściwości bakteriobójcze i pomoże pokonać nam ból gardła, zapalenie zatok, przeziębienie czy nawet zapalenie oskrzeli. Sok z cebuli dodatkowo ułatwi odkrztuszanie kaszlu.
Nie zapominajmy też o wietrzeniu mieszkania. Temperatura powietrza w mieszkaniu nie powinna być wyższa niż 18-20 stopni Celsjusza, gdyż nadmierne ciepło wpływa na rozwój zarazków i bakterii. Pamiętajmy też o 7-8 godzinach snu, ponieważ przemęczony organizm bardziej narażony jest na infekcje.
Starajmy się więc prowadzić zdrowy styl życia, pamiętając o codziennej aktywności fizycznej naszego organizmu i odpowiednim odżywianiu, a zminimalizujemy ryzyko wystąpienia przeziębienia. A jeśli już zauważymy pierwsze objawy infekcji, zacznijmy nasze leczenie naturalnymi sposobami, które nie powodują skutków ubocznych, jak antybiotyki przepisywane przez lekarzy.
Dodaj komentarz