Przez cały rok są dostępne w naszych sklepach. Jednak najwięcej sprzedaje się ich w okresie letnim. Wtedy kuszą nas nie tylko w sklepach, ale i na ulicach. Dzieci wybierają zazwyczaj lody, na których widnieją ulubieni bohaterowie z bajek lub te, które widziały czy słyszały w reklamach telewizyjnych. Dorośli mają bardziej wysublimowane smaki i szukają takich, które dokładnie zadowolą ich upodobania smakowe. Które więc lody wybierać, kiedy jest ich tak mnóstwo na rynku?
Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie warto przyjrzeć się z bliska tym słodkim łakociom. Spójrzmy najpierw na ich skład. Na rynku mamy bardzo duży wybór producentów. Skupmy się tylko na lodach śmietankowych (waniliowych) najczęściej sięganych przez Polaków. Dla przykładu popularny lód śmietankowy na patyku Big Milk składa się z następujących składników: odtworzone odtłuszczone mleko (75%), cukier, syrop glukozowo-fruktuzowy, tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), śmietanka w proszku (0,15%), aromaty. A więc co prawda jako pierwszy składnik wymieniany jest mleko aż w 75%, co z pewnością podnosi rangę jakościowo-smakową tych lodów, ale w dalszej części występują dodatki nienaturalne np. emulgatory, stabilizatory, aromaty.
Innym przykładem są familijne lody Nestlé Schöller śmietanka-wanilia których skład jest następujący: odtłuszczone mleko, woda, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku( z mleka), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych),śmietanka w proszku (0,3%)(z mleka), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma), aromaty( z mlekiem), barwnik (beta-karotn). Skład jest porównywalny z poprzednimi lodami, poza wodą, która jest drugim wymienionym składnikiem, oraz tłuszczem kokosowym. Producent nie podaje, ile procentowo jest mleka a ile wody, co oznacza, że różnica procentowa tych składników może być niewielka.
Na koniec porównajmy jeszcze lody z hipermarketu za jedyne 4,99zł za litr. W ich składzie są: woda, odtworzone mleko, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze roślinne( kokosowy i palmowy), białka z mleka, serwatka w proszku( z mleka), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: guma guar, mączka chleba świętojańskiego, aromaty, barwnik: annato. Widzimy więc, że lody te składają się głównie z wody wymienionej na pierwszym miejscu, a oprócz niej występuje jeszcze aż 11 innych składników. Świadczy to o tym, że producent dodaje mnóstwo różnych polepszaczy do lodów, żeby smakiem, choć trochę przypominały prawdziwe naturalne lody .
A więc z czego powinny składać się tradycyjne lody, żeby były smaczne i naturalne?
Jak podają stare przepisy naszych babć z: tłustego mleka, śmietanki, jajek (najlepiej samych żółtek) i cukru.
Z pewnością takie lody zadowolą nasze kubki smakowe, ale też dostarczą sporo kalorii, bo są to głównie węglowodany. Oczywiście jeśli zjemy jedną czy dwie gałki takich lodów, to nie zaważy to na naszej figurze, a oprócz tego dostarczymy sobie białka, który jest źródłem: wapnia, fosforu, potasu, witamin A, D, E, witamin z grupy B.
Przyjrzyjmy się jeszcze wartości odżywczej lodów. Dla przykładu posłużmy się lodem Big Milk śmietankowym, który w 100g zawiera 3,5 g białka, 4g tłuszczy i 21 g węglowodanów.( Dla porównania 100g 2 % mleka zawiera 3,4 g białka). Lody familijne lody Nestlé Schöller śmietanka-wanilia w 100g posiadają: 2,2 g białka, 24, 6 g węglowodanów oraz 8,4 g tłuszczu (oraz dodatkowo błonnik 0,2 g oraz 0,11 g soli). Natomiast lody z Lidla: tłuszcze 7,2 g, węglowodany 21, 9 g oraz białko 1,7 g ( sól ,0,1g). Tak więc najkorzystniej pod względem wartości odżywczej wypada pierwszy zaprezentowany lód, gdyż ma najwięcej białka i najmniej węglowodanów.
Najlepiej więc spożywajmy lody zrobione w domu, które nie zawierają żadnych konserwantów i możemy je znacznie mniej posłodzić, niż te, które oferują nam producenci na rynku.
Podobnie jeśli mamy ochotę na sorbety to zamiast kupowanych w sklepie, które mają sporo cukrów w swoim składzie, to przygotujmy je w domu, miksując owoce np. truskawki, maliny czy czarną porzeczkę i zamrażając je samemu. Oczywiście najzdrowiej wybierać owoce bardzo dojrzałe, które same w sobie są słodkie, bo zawierają fruktozę i nie trzeba ich dodatkowo dosładzać.
A co jeśli wybieramy się do kawiarni czy lodziarni z przyjaciółmi czy rodziną? Najlepiej wtedy wybierajmy czyste lody bez bitej śmietany i dodatków typu czekolada, polewa, bakalie czy owoce. Te dwa ostatnie same w sobie są zdrowe, ale jeśli połączymy je już z lodami i bitą śmietaną, wtedy staną się wielką węglowodanową bombą kaloryczną.
Tak więc jedzmy lody, bo to jeden ze zdrowszych deserów, ale pamiętajmy, że co za dużo, to niezdrowo, więc nie przesadzajmy z ich ilością.
Dodaj komentarz