Jaką rolę pełni magnez i dlaczego jest tak ważny?
- Jest ważnym czynnikiem wzrostu.
- Wzmacnia organizm i dodaje energii.
- Korzystnie wpływa na przemianę materii.
- Reguluje pracę układu nerwowego.
- Zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, arytmii i zawału serca, choroby niedokrwiennej.
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Poprawia pamięć i koncentrację.
- Zmniejsza ryzyko depresji.
- Reguluje pracę tarczycy.
- Wspomaga leczenie astmy.
- Hamuje powstawanie kamieni w nerkach.
- Uczestniczy wraz z witaminą D w budowie kości i zębów.
- Zmniejsza bóle menstruacyjne.
Jakie jest zapotrzebowanie na magnez?
Zapotrzebowanie na magnez zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej. Zdrowa, dorosła kobieta powinna dziennie przyjmować około 300-320mg magnezu, w ciąży zaś 360-400mg. Dobowe zapotrzebowanie mężczyzn to 400-420mg. U dzieci zapotrzebowanie na magnez roście wraz z wiekiem i wynosi odpowiednio:
- do 6 miesiąca życia – 30mg
- od 6 do 12 miesiąca życia – 70mg
- od 1 do 3 lat – 80mg
- od 4 do 9 lat – 130mg
- od 10-12lat – 240mg
- dziewczynki od 13 roku życia – 360mg
- chłopcy od 13 roku życia- 410mg.
Jakie są objawy niedoboru magnezu?
Jak sprawdzić, czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość magnezu? Objawy, których nie powinniśmy lekceważyć to na pewno:
- skurcze łydek i mięśni,
- drgające powieki,
- mrowienie i drętwienie kończyn,
- bóle głowy i mroczki przed oczami,
- trudności z zasypianiem i z jakością snu,
- ogólne osłabienie,
- poczucie rozbicia, przemęczenia.
Jeśli powyższe objawy utrzymują się długo, warto udać się do lekarza, by zlecił badania na poziom magnezu w krwi.
Jakie produkty bogate są w magnez?
Warto przyjrzeć się naszej diecie i w przypadku występowania niepokojących objawów należy zwiększyć ilość następujących produktów:
- kasza gryczana
- brązowy ryż
- kasza jęczmienna
- płatki owsiane
- pieczywo żytnie
- kakao
- gorzka czekolada
- migdały
- pestki dyni i słonecznika
- orzechy
- ziarna sezamu
- banany
- jabłka
- pomarańcze
- ser żółty
- jaja
- mleko
- szpinak
- biała fasola
- natka pietruszki
- ryby
- owoce morza
- woda mineralna z magnezem.
Czy warto suplementować magnez?
Czasami pomimo właściwej diety występuje niedobór magnezu. Narażone są na to szczególnie osoby, które pracują ciężko fizycznie, umysłowo, stosują diety odchudzające, antykoncepcję hormonalną czy też mocno się stresują. Dodatkowo alkohol, biegunki lub spożywanie leków odwadniających znacznie utrudnia wchłanianie magnezu. Warto wtedy oprócz zdrowej diety wprowadzić suplementację magnezu. Jeśli się na to zdecydujemy, pamiętajmy o przyjmowaniu magnezu zgodnie ze wskazaniami na ulotce, aby nie przedawkować leku.
Dodaj komentarz