Miód wytwarzany przede wszystkim przez pszczoły, zawiera głównie węglowodany ok.70-80% ( fruktoza, glukoza i znacznie w mniejszej ilości maltoza) oraz wodę ok 20%. Łyżeczka miodu dostarcza naszemu organizmowi prawie 40 kilokalorii (łyżeczka cukru odpowiada 20kcal). Dlaczego osoby dbające o zdrowie chętnie go wybierają pomimo jego kaloryczności?
Miód ma właściwości antybakteryjne. Zawiera enzymy, które mają działanie antyseptyczne (odkażające). Gdy dopadnie nas przeziębienie warto sięgnąć po łyżeczkę tej słodyczy, która nie tylko nas rozgrzeje ale także wzmocni nasz organizm i złagodzi na przykład ból gardła. Pamiętamy jednak o tym, aby jej nie podgrzewać , gdyż wraz ze wzrostem temperatury, spadają właściwości odżywcze i prozdrowotne. Zapach i smak tego misiowego przysmaku, zawdzięczamy olejkom eterycznym, pochodzącym z nektaru. Potas, fosfor, magnez, żelazo to tylko niektóre mikroelementy wzbogacające skład miodu.
Spożycie miodu u dzieci wzmacnia odporność na choroby oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu. Dzieciom w wieku 1-4 lat należy podawać 1 łyżeczkę miodu, zaś starszym w wieku 5–12 lat i dorosłym- powyżej 2 łyżeczek dziennie. Nie należy jednak podawać miodu maluchom poniżej 1 roku życia- ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym.
Są różne rodzaje miodów. Który wybrać?
- akacjowy-najjaśniejszy z miodów. Polecany przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, łagodzi kaszel, przyspiesza gojenie się ran, pomaga na bezsenność
- gryczany-ciemny miód brunatny, przydatny w leczeniu górnych dróg oddechowych, przy nerwicy, miażdżycy czy nadciśnieniu oraz przy gorączce.
- lipowy-zalecany do spożycia przy przeziębieniach, grypie, gorączce, a także w stanach niepokoju jako środek uspokajający.
- malinowy-przeciwmiażdżycowy, działa napotnie, polecany przy przeziębieniach, łagodny w smaku, lubiany przez dzieci.
- rzepakowy– polecany przy schorzeniach płucnych, sercowych, przy zaparciach, schorzeniach wątroby, przewodu moczowego czy nerek oraz przy wyczerpaniu fizycznym.
- spadziowy– antyrakowy, pomocny przy astmie(działa wyksztuśnie) oraz kamicy nerkowej, koi rany, niezastąpiony w bólach reumatycznych.
- wielokwiatowy-stosowany przy alergii skórnej i oskrzelowej oraz przy przeziębieniach, katarze siennym. Ze względu na duże ilości krzemu wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym w celu poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.
Czy jeszcze ktoś ma wątpliwości, jak dobroczynnym przysmakiem dla naszego organizmu jest miód?
Zadbajmy więc, aby nie zbrakło go na naszym stole a będziemy dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i pięknym wyglądem.
Dodaj komentarz