Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcze to jedne z najbardziej popularnych owoców cytrusowych importowanych do Polski. Są bardzo soczyste o pomarańczowym zabarwieniu, włóknistym miąższu i słodkokwaśnym smaku. To źródło witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Jedna pomarańcza dostarcza nam 50mg witaminy C, czyli ponad połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego mężczyzny na tę witaminę oraz dwie trzecie dla dorosłej kobiety. Wpływają na naszą odporność, co jest szczególnie istotne, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Witamina C poprawi wygląd naszej skóry, która często jest wysuszona i odwodniona. Owoce te są również bogate w kwas foliowy, dlatego powinny o tym pamiętać kobiety w wieku rozrodczym planujące ciąże.
Źródło cennych składników mineralnych
Jedząc pomarańcze dostarczamy naszemu organizmowi ważnych składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan, selen. Magnez poprawi naszą koncentrację i ułatwi zapamiętywanie oraz pomoże nam opanować stres i nerwy. Potas ureguluje pracę serca, ciśnienie krwi oraz wpłynie na gospodarkę kwasowo-zasadową. Pomarańcze zawierają też fitoskładniki, a wśród nich monoterpeny chroniące przed rakiem jelita grubego oraz obniżające poziom złego cholesterolu LDL. Dzięki zawartości flawanonów zabezpieczają przed chorobami nowotworowymi oraz stanami zapalnymi.
Pomarańcze na odchudzanie
Warto, aby osoby dbające o linię i odchudzające się włączyły te cytrusy do swojej diety. Ze względu na zawarty w nich błonnik, regulują pracę naszych jelit i na dłużej dają poczucie sytości. Ponieważ zawierają sporo wody, są niskokaloryczne. 100 g pomarańczy to tylko 47 kilokalorii. Owoce te mają niski indeks glikemiczny (IG=42), więc mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.
Wykorzystanie pomarańczy
Pomarańcze najczęściej spożywamy na surowo. I takie są najzdrowsze. Możemy je wykorzystać do przyrządzenia soków czy przetworów. Wymytą i wyparzoną skórkę pomarańczową warto dodać do wypieków, nadając im aromatyczny zapach. Natomiast olejek z pomarańczy poprawi nastrój, więc sprawdzi się w sytuacjach stresujących. Działa również przeciwzapalnie, również w walce z trądzikiem. Lekko rozjaśni skórę i zahamuje nadmiar wydzielanie sebum.
Dbajmy więc o siebie i naszych bliskich spożywając pomarańcze w każdej postaci.
Dodaj komentarz