Jesień to czas, kiedy na dworze jest kolorowo. Warto zadbać o to, żeby w naszej kuchni tez było jesiennie. Możemy upiec biszkopt z jabłkami, którego zapach wprowadzi nas też w klimaty jesieni. Jabłka dostałam od znajomego, więc postanowiłam kilka z nich wykorzystać do ciasta.
Składniki:
- 3 duże jabłka (500g)
- 5 jajek M
- pół szklanki ksylitolu lub cukru
- pół szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie:
- Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
- Dodać ksylitol i nadal ubijać.
- Dodać żółtka.
- Obie mąki wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do jajek i delikatnie wymieszać.
- Wylać do okrągłej foremki.
- Jabłka obrać, pokroić w plasterki i wyłożyć na ciasto. Można posypać cynamonem.
- Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Całe ciasto ma 1324kcal, 41g białka, 256 g węglowodanów, 10g błonnika, 26 g tłuszczy.
Porcja (1/12 ciasta) ma 110kcal, 3,4g białka, 21,3 g węglowodanów, 0,8g błonnika i 2,2g tłuszczy.
Dodaj komentarz