Naleśniki to potrawa, którą bardzo lubią nie tylko dzieci. Najczęściej serwuję je z twarogiem słodzonym miodem lub dżemem bez cukru. Dobrze smakują też z masłem orzechowym i bananami. Spróbowałam stworzyć przepis na naleśniki na bazie budyniu. Naleśniki wyszły bardzo cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Z podanej porcji wyszły mi 4 naleśniki. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 50 ml wody
- 50 ml mleka
- jajko M
- jeden budyń w proszku bez cukru 40g
- olej rzepakowy do posmarowania pędzelkiem patelni
Nadzienie:
- kostka twarogu chudego
- łyżka miodu płynnego 15g
Dekoracja:
- łyżka skyru naturalnego
- pół pokrojonej nektarynki
- rodzynki
- cynamon
Wykonanie:
- Mleko, zmieszaj z wodą.
- Dodaj rozbite jajko i wsyp budyń.
- Dobrze zamieszaj. Ciasto jest bardzo wodniste i takie ma być.
- Posmaruj patelnię pędzelkiem, zamoczonym uprzednio w oleju.
- Zamieszaj ciasto przed każdym wylaniem porcji na patelnię.
- Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
- Wystudzone naleśniki posmaruj twarogiem posłodzonym miodem.
Z powyższych składników wyszło mi 4 naleśniki o łącznej kaloryczności 240kcal bez nadzienia lub 500kcal z nadzieniem.
1 naleśnik bez nadzienia ma 60kcal.
1 naleśnik z twarogiem ma 125kcal, 13g białka, 15g węglowodanów, 1,25 g tłuszczu.
Dodaj komentarz