Któż z nas nie lubi czekoladowych produktów? Za nutellą przepadają nie tylko dzieci. Dlatego postanowiłam przygotować zdrowy krem czekoladowy na bazie awokado. Można nim smarować naleśniki, gofry czy tosty, albo zjeść zwyczajnie jako deser. Bardzo smaczny i zdrowy, polecam wypróbować.
Składniki na 1 porcję:
- pół awokado- u mnie 50g
- jeden mały banan- u mnie 65g
- 5g kakao w proszku bez cukru
- 3 orzechy do dekoracji: u mnie 1 włoski, 1 laskowy, 1 nerkowiec.
Wykonanie:
- Awokado i banana blenujemy na gładką masę.
- Dodajemy kakao
- Przekładamy do filiżanki i dekorujemy.
Porcja ma 203kcal, 5g białka, 15g węglowodanów, 13g tłuszczy.
Super pomysł! Wydaje mi się, że można też te składniki tj. awokado i banana – pokroić w plasterki i zamrozić 🙂 a potem zblendować dodając kakao i mamy – ready to go lody 🙂 Wyjdzie keto-fit letni deser 😛 bez cukru. Om nom nom 🙂
Świetny pomysł, idealny na lato;)