Letni tort owocowy to połączenie biszkoptu oraz sezonowych owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, jeżyn i porzeczek. Dwukolorowa masa śmietanowa z mascarpone i jogurtem, a do tego galaretka. Pyszny torcik do kawy i nie tylko. Zrobiłam go na przyjazd Rodziców i bardzo posmakował.
Składniki:
- Ok.10 podłużnych biszkoptów
- woda z cytryna do nasączenia biszkoptów
- dżem malinowy bez cukru 100g
- dżem z czerwonej porzeczki bez cukru 100g
- 20g żelatyny +170ml wody
- 500ml schłodzonej śmietany kremówki
- 250g mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 350g malin
- 125g jeżyn
- 300g borówek lub jagód lub porzeczek
- 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
Wykonanie:
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
- Biszkopty wyłożyć na papier i nasączyć wodą z cytryną.
- Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dobrze mieszać i zostawić do częściowego stężenia.
- Mascarpone wymieszać z jogurtem malakserem lub mikserem.
- Śmietaną ubić na sztywno i dodać cukier puder.
- Do ubitej śmietany dodawać stopniowo masę z mascarpone i jogurtem.
- Do letniej żelatyny dodać ze 2 łyżki ubitej masy śmietanowej i dobrze wymieszać rózgą.
- Do pozostałej śmietany wlewać stopniowo żelatynę wymieszaną z odrobiną śmietany. (Robię to wlewając po 1/3 porcji i mieszam w malakserze chwilę, potem znów połowę z tego co zostało- znów mieszam, resztę żelatyny i mieszam).
- Masę śmietanową dzielę na pół. Do jednej dodaję dżem malinowy i krótko mieszam. Dodaję maliny i lekko mieszam łyżką. Wylewam na biszkopty i wstawiam do lodówki na ok.20minut.
- Do drugiej porcji śmietanowej dodaję dżem porzeczkowy, a potem połowę jagód lub borówek.
- Po ok. 20 minutach wyjmuję z lodówki torcik i wylewam masę śmietanową porzeczkowo-jagodową.
- Wstawiam do lodówki na około 15 minut.
- Wykładam resztę owoców na torcik i zalewam tężącą galaretką.
- Wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Dzieląc torcik na 16 kawałków otrzymamy porcję o wartości 250 kcal, 4g białka, 18g węglowodanów, 16g tłuszczy, 2 g błonnika.
Dodaj komentarz