Dziś dla odmiany proponuję koktajl. To świetna pożywna przekąska, źródło białka, jednonienasyconych tłuszczy, potasu, witaminy C, wapnia i żelaza. Polecam zwłaszcza tym, którzy borykają się z nadmiernym cholesterolem, gdyż koktajl obniża poziom złego cholesterolu LDL. Koktajl jest dosyć słodki, więc jeśli ktoś woli bardziej wytrawne smaki, polecam dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Składniki:
- banan (120g)
- kiwi (50g)
- jogurt naturalny (u mnie dziś grecki, ale może być zwykły albo skyr) (120g)
- pół awokado (39g)
Wykonanie:
- Wrzucam do blendera pokrojonego banana, kiwi i pół awokado.
- Dodaję jogurt naturalny i blenduję.
- Dekoruję jedną suszoną morelą.
1 porcja to 360kcal, 7g białka, 43 g węglowodanów, 4 g błonnika,18g tłuszczy, 663 mg potasu.
Dodaj komentarz