Pesto z rukolą to moje ostatnie odkrycie, które szczerze polecam zamiast wędliny czy sera. Dla mnie to pożywna i zdrowa alternatywa. Najbardziej smakuje mi jako pasta kanapkowa z pomidorem. Nie spodziewałam się, że połączenie rukoli, oliwy z oliwek, słonecznika, czosnku i fety, skropione cytryną da taki wspaniały smak.
Składniki:
- 100g wymytej rukoli
- 50g fety
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 2 łyżki wody
- sól , pieprz lub pieprz cytrynowy do smaku
- 120g wyłuskanego słonecznika
- Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i na koniec przyprawiamy.
- Waga całego pesto to 350g – 1360kcal, 37g białka, 27g węglowodanów, 3g błonnika, 615g tłuszczy w tym 424g jednonienasyconych. Porcja 30g to 117kcal.
Wygląda rewelacyjnie! Chyba się skusze i też spróbuję:-)
Dziękuję, warto się skusić;)
Zrobiłam do makaronu ryżowego 🙂 pycha !
Super pomysł;)