Bardzo lubię sernik, więc nie wyobrażam sobie Świąt bez niego. Ten, który przedstawiam jest lekki, rozpływający się w ustach, nie jest za słodki, z nutką posmaku banana, w sam raz do kawy czy herbaty. Zdrowy, bo bez cukru i mąki, źródło białka, potasu i sodu. Sernik wielkanocny fit bardzo smaczny. Polecam wypróbować.
Składniki na 12 porcji:
- 1kg twarogu na sernik, ja użyłam z wiaderka
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka M
- 2 banany
- łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 budyń w proszku
- 50g otrębów (ja dałam pszenne, ale mogą być owsiane bezglutenowe)
- 50g masła orzechowego bez soli i oleju palmowego
- łyżeczka kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżka masła extra
- 1 łyżka wody
- kilka kropli olejku cytrynowego
- 50 g rodzynek
- 50ml mleka
- łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
- 50g otrębów wymieszać z masłem orzechowym i połową rodzynek oraz mlekiem. Wyłożyć na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Banany, jajka, miód, łyżkę ksylitolu wymieszać w malakserze.
- Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, olejek cytrynowy i 25g rodzynek.
- Masę serową wyłożyć na spód z otrębów.
- Wstawić do piekarnika na 150 stopni na około godzinę.
- Upieczony sernik wystudzić.
- Polewa: masło, wodę, kakao, łyżkę ksylitolu podgrzać w garnku i wymieszać. Polać polewą sernik, posypać płatkami migdałowymi.
1 porcja dostarcza około 192kcal, 13g białka, 16g węglowodanów, 3g błonnika, 12g tłuszczy, w tym 3,5g tłuszczy nasyconych, 33mg sodu, 63mg potasu.
Dodaj komentarz