Chciałam zrobić szarlotkę, ale bez cukru i masła, żeby było zdrowiej. A ponieważ miałam się spotkać z moimi przyjaciółkami imieninowo, więc wymyśliłam taki przepis. Dziewczynom ciasto bardzo smakowało. A dla tych, którzy dodatkowo liczą kalorie, to przy podzieleniu ciasta na 16 kawałków, porcja ma tylko 220 kcal.
SZARLOTKA BEZ CUKRU, JAJ I MASŁA
SKŁADNIKI:
- 350g mąki orkiszowej
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 2 duże banany
- 2 duże łyżki miodu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5kg jabłek
- cynamon
- Budyń waniliowy w proszku
Na dekorację:
- 150g skyru naturalnego
- Łyżeczka kakao
- borówki amerykańskie
WYKONANIE:
- Jabłka obrać, pokroić w kawałki i uprażyć w garnku przykrytym pokrywką dodając około pół szklanki wody, żeby się jabłka nie przypaliły. Ostudzić i posypać cynamonem.
- Banany rozgnieść widelcem, dodać miód, masło orzechowe i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy budyń z torebki. Zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na pół i każdą z części rozwałkować. Jedną wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, na to jabłka i na wierzch druga część ciasta.
- Piec około godziny w temp.175 stopni C.
- Gdy ciasto wystygnie, udekorować skyrem zmieszanym z kakao i borówkami.
SMACZNEGO!
1 PORCJA=5g białka, 34 g węglowodanów, 3,5 g tłuszczy, 220kcal.
Szybki, zdrowy i przepyszny przepis 🙂
Mężowie Przyjaciółek też potwierdzają pyszność ciasta 🙂