


Poprzednie
Następne
Torcik walentynkowy zrobiłam na próbę przed Walentynkami dla mojego męża. Wyszedł bardzo dobry. Zanim mój Walenty wrócił do domu, tort został zjedzony, poza jednym kawałkiem;). Jak widać wszystkim smakował. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 4 jaja
- 5 łyżek ksylitolu
- 3 kisiele malinowe bez cukru w proszku
- 100g mąki orkiszowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 100g dżemu malinowego bez cukru
- na wierzch: czekolada gorzka, wiórki itp
- pół łyżeczki czerwonego w proszku.
Wykonanie:
- Przygotować blachę w kształcie serca lub wyciąć kształt serca na papierze do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając na koniec 3 łyżki ksylitolu.
- Dodać żółtka. Następnie wsypujemy kisiele w proszku oraz mąkę i delikatnie mieszamy.Na koniec na czubek łyżeczki dodajemy barwnik.
- Wlewamy ciasto na papier do pieczenia i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni góra dół.
- Wyjmujemy biszkopt, studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
- Gotujemy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 2 łyżki ksylitolu.
- W pół szklanki mleka mieszamy proszek z 2 budyni.
- Dżem blendujemy na gładką powierzchnię i dodajemy do tej pół szklanki mleka i mieszamy.
- Na gotujące mleko wlewamy powstałą dżemową masę i mieszamy, żeby powstał budyń, dodajemy odrobinę barwnika.
- Przekrojony biszkopt smarujemy czerwonym budyniem i ozdabiamy czekoladą, wiórkami itp.
Dodaj komentarz