Dawno nie jedliśmy zapiekanki gyros, więc postanowiłam przygotować ją dziś na obiad. Zazwyczaj serwowałam gyros w formie sałatki, tym razem inaczej, ale pożywnie, zdrowo i smacznie. Super danie, ładnie się prezentuje i naje się nim cała rodzina. Polecam.
Składniki na 6 porcji:
- ok. 1,5 szklanki lub 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu
- 1 pierś indyka-około 500g
- 8 ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy bez cukru
- czerwona papryka
- 2 kulki mozzarelli light
- 200 jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżeczki musztardy
- ketchup z jak najmniejsza zawartością cukru-na warstwę zapiekanki
- przyprawa gyros
- łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Gotuję ryż według przepisu na opakowaniu.
- Kroję pierś indyka w kostkę, przyprawiam przyprawą gyros i wrzucam na patelnię z olejem i smażę.
- Kukurydzę odcedzam, ogórki kiszone oraz papryką kroję w kostkę.
- Jogurt mieszam z musztardą tworząc sos.
- Warstwowo układam sałatkę i wstawiam do piekarnika na 30 minut na 175꙳C
- Ryż
- Sos musztardowy-pół porcji
- Przesmażona pierś indyka
- Ketchup
- Ogórki kiszone
- Kukurydza
- Sos musztardowy-druga połowa
- Papryka
- Starta lub pokrojona w kosteczkę mozzarella
1 porcja dostarcza 296kcal, 22g białka, 43g węglowodanów, 5 g błonnika,5 g tłuszczy
Dodaj komentarz