Zupa dyniowa to typowa zupa jesienna, która obowiązkowo gości u mnie w domu. Połączenie dyni, cebuli, marchewki i pietruszki do doskonała kompozycja witaminowa. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1 pietruszka
- łyżka masła extra
- pestki dyni do posypania
- szczypiorek
Wykonanie:
- Dynię obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużego garnka.
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać i dodać do dyni.
- Całość zalać wrzącą wodą, tak żeby przykryć warzywa i ugotować do miękkości.
- Odlać szklankę wywaru a do reszty dodać masło i doprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować zupę i jeśli jest dla nas zbyt gęsta dodać trochę odlanego wywaru.
- Podawać z pestkami dyni i posypaną szczypiorkiem.
Cała zupa (bez pestek dyni) ma 607 kcal, 9g białka, 113g węglowodanów, 13g tłuszczy i 35g błonnika.
Porcja 1/6 całości ma 101kcal, 1,5g białka, 18g węglowodanów, 2g tłuszczy i 6g błonnika.
Dodaj komentarz