Kiedyś miałam okazję spróbować zupę kurkową z proszku znanej marki dostępną niemalże w każdym sklepie. W smaku była naprawdę niezła;) Jednak pomimo zapewnień producenta, że jest zdrowa bo nie zawiera glutaminianu sodu, zdecydowanie wybieram zdrowszą wersję czyli zrobioną przeze mnie. Tym bardziej, że sezon na kurki trwa, więc czas na jedną z ulubionych zup moich dzieci czyli zupę kurkową. To aksamitne połączenie kurek, ziemniaków i cebuli. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 200g kurek
- 2 większe ziemniaki ok.200g
- 1 duża cebula ok.150g
- łyżka masła klarowanego
- 1l bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka bez laktozy
- sól, pieprz, naturalna przyprawa.
Wykonanie:
- Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę i zasmażyć na łyżce masła klarowanego mieszając chwilę, żeby się nie przypaliło.
- Kurki umyć i dobrze oczyścić z wszelkich nieczystości i dodać do cebuli i ziemniaków.
- Całość zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Na koniec doprawić solą, pieprzem i dolać szklankę mleka.
- Odłożyć kilka kurek do dekoracji a resztę zblendować na jednolitą zupę.
- Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze szczypiorkiem.
Całość ma 450 kcal około 4 porcje. 1 porcja 112kcal.
Dodaj komentarz