Czym jest dieta propłodnościowa?
To dieta, która wspomoże nasz organizm i układ rozrodczy. To menu bogate w ważne składniki potrzebne do produkcji i działania hormonów, tworzenia komórki jajowej i plemników, zachowania regularnych owulacji, rozwoju dzieciątka i zachowania zdrowia mamy i dziecka.
Czy masa ciała ma wpływ na naszą płodność?
Oczywiście, że tak. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga czy otyłość nie wpływają korzystnie na nasze staranie o dziecko. Przedciążowa niedowaga może być przyczyną ograniczonego wzrostu dziecka w łonie mamy, a niekiedy skutkuje problemami metabolicznymi u dziecka w przyszłości. Natomiast otyłość zwiększa ryzyko powikłań w ciąży np. dystocji barkowej u noworodka, zaburzeniami ciśnienia, stanu przedrzucawkowego i rzucawki w ciąży. Według badań osoby z nadprogramowymi kilogramami częściej skarżą się na bóle miednicy, problemy moczowo-płciowe, krwotoki poporodowe czy nietrzymanie moczu. Niestety ryzyko obumarcia wewnątrzmacicznego dziecka u kobiet otyłych jest trzykrotnie wyższe, niż u kobiet z prawidłową masą ciała.
Na co powinniśmy zwracać uwagę chcąc zostać rodzicami?
- Przede wszystkim zrezygnujmy z palenia papierosów. Unikajmy przebywania w pomieszczeniach, gdzie inni palą. Palenie zmniejsza ilość tlenu we krwi, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.
- Nie spożywajmy alkoholu, który utrudnia dostarczanie potrzebnych witamin i minerałów. Alkohol spożywany przez matkę w ciąży nawet w niewielkich ilościach, wpływa niekorzystnie na układ nerwowy dziecka i przyczynia się do powstawania nieuleczalnego FAS (Alkoholowy Zespół Płodowy).
- Wyeliminujmy z naszej diety produkty wysoko przetworzone.
- Wprowadźmy do naszego jadłospisu ryby, ale unikajmy nadmiernej konsumpcji takich gatunków, które mogą być zanieczyszczone rtęcią np. tuńczyk, haluibut , łosoś atlantycki czy makrela królewska.
- Unikajmy słodzonych napoi i kwasów tłuszczowych trans. Czytajmy etykiety kupowanych przez nas produktów.
- Nie przyjmujmy kilku preparatów witaminowo-mineralnych łącznie. Ich nadmierna ilość może niekorzystnie wpłynąć zarówno na nas, jak i na nasze dziecko. Wszelkie dawki ustalajmy z lekarzem.
- Suplementujmy kwas foliowy. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje suplementację kwasu foliowego przynajmniej 6 tygodni przed planowaną ciążą do trzeciego miesiąca ciąży włącznie dawką 0,4 mg na dobę, obniżając ryzyko wad cewy nerwowej u dziecka o 72%.
- Wzbogaćmy nasze menu o kwasy omega 3 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć kwasu linolowego (LA) z grupy omega -3 i kwasu alfa-linolenowego (ALNA) z grupy omega-6, dlatego musimy dostarczyć je z pożywieniem.
- W naszej diecie nie powinno zabraknąć też jodu, żelaza i magnezu. W trakcie ciąży zapotrzebowanie na te pierwiastki wzrasta odpowiednio z 150 mcg do 220 mcg dla jodu oraz z 18 mg na 26-27 mg dla żelaza i z 310-320 mg do 360-400mg dla magnezu. U osób, które prowadzą wysoką aktywność fizyczną dodatkowo wzrasta zapotrzebowanie na żelazo.
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
O witaminie D. Odpowiednie jej dawki obniżają ryzyko bakteryjnego zakażenia pochwy, związanego z niektórymi powikłaniami ciąży. W Polsce synteza odpowiedniej ilości witaminy D jest możliwa od kwietnia do września. Musimy jednak pamiętać o przynajmniej 15 minutowej ekspozycji na słońce bez użycia filtra. Odpowiednia dawka dla kobiet w ciąży to 2000 IU dziennie.
Planując ciążę pamiętajmy o wyborze wartościowego białka obecnego nie tylko w chudym mięsie, ale też w warzywach strączkowych i orzechach. Nie zapominajmy też o jedzeniu kolorowych warzyw i owoców, jak również odpowiednim nawodnieniu najlepiej wodą naszego organizmu.
A co z aktywnością fizyczną?
Dla planujących ciążę sugerowane jest praktykowanie aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności np. pływanie, spacerowanie, nordic walkig , rower, taniec, pilates trzy razy w tygodniu przez godzinę. Ostrożnie podchodźmy do intensywnych treningów. Pamiętajmy, że zbyt duży wysiłek może spowodować spadek tkanki tłuszczowej i estrogenów, które istotnie obniżają szansę zajścia w ciążę.
Podsumowując, pamiętajmy o tym, że planując ciążę, powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę trochę wcześniej. Na co dzień starajmy się wybierać zdrowe węglowodany, tłuszcze i białka. To co spożywamy dziś, wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników za trzy miesiące. Nie odkładajmy więc decyzji o zdrowym odżywianiu na jutro, ale zacznijmy zdrowo jeść już dziś.
Bibliografia:
Dieta dla płodności, Sylwia Leszczyńska, Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o
Dodaj komentarz