Czym są kiełki?
Kiełki to po prostu rośliny znajdujące się we wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion, w których jest magazynowany zapas składników odżywczych. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki którym rozpoczyna się przetwarzanie białek, tłuszczy, węglowodanów oraz związków mineralnych i witamin. W czasie kiełkowania rozkładane są związki proste, które organizm człowieka łatwo przyswaja.
Jakie składniki odżywcze mają kiełki?
Przede wszystkim obfitują w liczne witaminy: A, B, C, D, E, K a także PP oraz żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor. Warto je spożywać ze względu na to, że dostarczają nam białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty i aminokwasy. Chronią nas też przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Działają też przeciwnowotworowo. Są też niskokaloryczne i lekkostrawne.
Najczęściej spotykane kiełki
- kiełki rzodkiewki – mają dość ostry smak rzodkiewki, są źródłem witamin A, B, C, E oraz kwasu foliowego. Zawierają siarkę, nienasycone kwasy tłuszczowe i glukozynolany.
- kiełki lucerny – są dużo łagodniejsze w smaku, zawierają między innymi witaminy A i C oraz fitoestragony łagodzące przechodzenie menopauzy.
- kiełki brokuła – w smaku podobne do brokuła, oprócz licznych witamin A, C, B i minerałów, zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe, sulforafan i luteinę. To właśnie te kiełki działają detoksykacyjnie i przeciwnowotworowo.
- kiełki słonecznika – łagodne w smaku, zawierają mnóstwo żelaza, fosforu i wapnia, a także witamin: A, B, C, D i K.
- kiełki fasoli mung – grube i chrupiące kiełki. Zawierają sporo białka, witaminy K i C oraz wapń, fosfor, żelazo, potas.
- rzeżucha – źródło witamin A, C, PP, K a także witamin z grup B.
Jak wyhodować kiełki w warunkach domowych?
Nie jest to trudne zadanie. Przepłukujemy nasiona i namaczamy przez kilka godzin. Następnie osuszamy i wkładamy do słoika lub kiełkownicy. Następnie stawiamy w dosyć nasłonecznionym miejscu i czekamy. Nasiona przepłukujemy czystą wodą dwa razy dziennie. Koniecznie dokładnie odsączamy, w przeciwnym razie kiełki mogą zacząć gnić.
Dodaj komentarz