Śliwki pełne witamin
Śliwki zawierają mnóstwo witamin. Najwięcej witaminy C, bo aż 9,5mg w 100g owoców. Ponadto witaminę A, B1, B2, B6, B12 oraz witaminę E i K. Śliwki wykazują właściwości antyoksydacyjne, usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników.
Śliwki przed ciążą
Ponieważ śliwki zawierają kwas foliowy, powinny po nie sięgać kobiety planujące ciążę i spodziewające się dziecka. Dwie śliwki dostarczą nam około 5µg kwasu foliowego, który zapobiegnie wadom cewy nerwowej u dziecka.
Jakie minerały zawierają śliwki?
Śliwki bogate są w następujące minerały:
- wapń- 6mg
- żelazo-0,17mg
- magnez-7mg
- fosfor-16mg
- potas-157mg
- cynk-0,1mg
Najwięcej w śliwkach jest potasu(w 100g śliwek 157mg tego pierwiastka), który korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego układu nerwowego i naszego mózgu. Oprócz tego korzystnie wpływa na poziom glikenu, który odpowiada za prawidłową pracę naszych mięśni. Zawarty w śliwkach magnez ukoi nasze nerwy, a fosfor i wapń przyczyni się do tego, że będziemy mieć mocne kości i zęby.
Śliwki na odchudzanie
Śliwka to dobry wybór dla osób odchudzających się. 100 g śliwek (2 większe sztuki) dostarczy nam jedynie 46kcal. A ponieważ zawierają błonnik, są świetną przekąską dającą na dłużej poczucie sytości. Ze względu na to, że mają niskie IG, mogą być spożywane przez cukrzyków i zmagających się z insulinoopornością.
Śliwki na zaparcia
Śliwki od dawna są kojarzone z owocami, które skutecznie pomagają w zaparciach. Zawdzięczają to pektynom, które usprawniają perystaltykę jelit. Jednak nie zapominajmy o tym, że zbyt duża ilość śliwek może spowodować boleści żołądkowe, dlatego jedzmy je z umiarem na sztuki a nie na kilogramy.
Pamiętajmy, że choć najzdrowsze są śliwki surowe, to suszone śliwki są świetnym dodatkiem do potraw i wypieków. Poza tym suszone śliwki zawierają więcej błonnika (8g na 100 g owoców), więc w przypadku zaparć lepiej sięgajmy po te drugie. Jednak ponieważ suszone śliwki są 5 razy bardziej kaloryczne, więc delektujmy się ich smakiem w mniejszej ilości.
U mnie to najgorzej z tym umiarem, a potem 🙂 A co zostaje z tych wartości po zrobieniu powideł? Czy tylko walory smakowe, czy jakiś ten potas zostaje?
No tak, co za dużo, to niezdrowo;). A potas w powidłach też jest, więc warto je jeść. Najlepiej te bez cukru:)