Warto wybierać wszystko to, co jest jak najbliższe naszej naturze, czyli owoce, warzywa, orzechy. Wakacje to czas, kiedy mamy największy wybór polskich warzyw i owoców, wykorzystujmy to w naszym menu. Na śniadanie, jeśli lubimy zjeść jajecznicę ze szczypiorkiem, niech obok na talerzu pojawią się pomidory lub świeże ogórki. Te pierwsze dostarczą nam między innymi: potasu, sodu, błonnika oraz witaminy C, wapnia i magnezu. W zielonych ogórkach znajdziemy dodatkowo fosfor, żelazo, cynk i polecany kobietom w ciąży kwas foliowy, a także witaminy z grup B (B1, B3, B6) i witaminę C. Jeżeli wolimy lekkie śniadanie, to możemy przygotować odżywczy koktajl z sezonowych, zdrowych i smacznych owoców takich jak: truskawek, malin czy jagód z dodatkiem jogurtu naturalnego i otrębów. Owoce te dostarczą nam również wielu cennych witamin i składników mineralnych (sód, potas, kwas askorbinowy, żelazo, magnez, wapń, witamina A). Otręby zaś to bogactwo miedzy innymi: błonnika, białka i tłuszczy.
Na obiad polecam chłodnik, który nieco nas orzeźwi, a przy tym dostarczy nam mnóstwo witamin. Możemy zrobić go na przykład na bazie młodych buraków, botwinki i kefiru. Na drugie danie najlepiej zjeść potrawę bazującą na warzywach, na przykład z cukinii. To zdrowe i chętnie kupowane przez nas warzywo zawiera witaminy A, B1, C, K, PP, barwnik beta-karoten oraz odkwasza organizm . Z kabaczka możemy przyrządzić między innymi leczo, dodając tylko paprykę, pomidory, cebulę i czosnek.
Nie zapominajmy też o sałatach. Oprócz tradycyjnej masłowej, spożywajmy również lodową, rukolę czy roszponkę. Są to warzywa niskokaloryczne ze względu na dużą zawartość wody – idealne dla osób dbających o linię. Wysoka zawartość błonnika sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu bez uczucia zgagi, wzdęć czy biegunek. Możemy przygotować ją z innym warzywami na przykład z rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem oraz/lub z dodatkiem chudego mięsa. Dla osób niejedzących mięsa idealna będzie z jajkami, rybami, orzechami lub ziarnami. W ten sposób dostarczymy organizmowi między innymi żelaza, magnezu, kwasów omega 3 oraz licznych witamin np. witaminy A, D, B.
Na kolację oprócz tradycyjnych kanapek z dodatkiem warzyw, proponuję porcję fasolki szparagowej posypanej orzechami lub odrobiną sera. To jedno z wartościowszych warzyw, jakie możemy uwzględnić w codziennym menu. Posiada 23 proc. białka, 15 proc. błonnika oraz witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas, wapń. Ze względu na niską wartość kaloryczną (42 kcal/100g) jest zalecana osobom planującym schudnąć. Jeśli spożywamy dużo mięsa lub słodyczy, warto po nią sięgać ze względu na jej właściwości odkwaszające. Wpływa też na obniżenie “złego” cholesterolu (LDL).
W upalne dni nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Niech woda towarzyszy nam od rana do wieczora. Pijmy ją jak najczęściej, najlepiej filiżankę wody, co około 45 minut, tak aby wypijać przynajmniej 2 litry na dobę. Dzięki temu nasz organizm lepiej zniesie wysoką temperaturę i ograniczymy ryzyko zasłabnięcia. Oprócz wody możemy też spożywać własnoręcznie wyciśnięte soki owocowo-warzywne bez dodatkowego cukru. Możemy też popijać herbatki ziołowe i owocowe.
Korzystajmy z dobrodziejstw lata spożywając jak najwięcej różnorodnych owoców i warzyw, ciesząc się przy tym dobrym zdrowiem i urodą.
Dodaj komentarz