Biszkopt z owocami to pyszne i lekkie ciasto letnie. Nie jest trudne do zrobienia, polecam wypróbować. U mnie ciasto z truskawkami i morelami. Upiekłam w okrągłej blaszce i szybko zniknęło po obiedzie. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 5 jajek
- pół szklanki ksylitolu lub cukru
- pół szklanki mąki orkiszowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- owoce na wierzch: u mnie morele(ok.200g) i truskawki(ok.200g)
Wykonanie:
- Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Same białka ubić na sztywno, można ze szczyptą soli.
- Dodać ksylitol lub cukier i ubić.
- Wlać żółtka.
- Obie mąki wymieszać w oddzielnym pojemniku i wsypać powoli do ubitych jajek i króciutko wymieszać do połączenia składników.
- Na wierzch położyć umyte i pokrojone w kawałki owoce.
- Wstawić do piekarnika i piec ok.45 minut w temperaturze 180stopni góra dół.
Całe ciasto słodzone ksylitolem ma 1275kcal.
Porcja czyli 1/8 ciasta ma 160kcal, 5g białka, 31g węglowodanów, 3g tłuszczy i 1 g błonnika.
Dodaj komentarz