Deser ten zrobiłam dziś dla moich dzieci i bardzo im posmakował. To połączenie dwóch budyni i do tego posypka owocowa z borówek i moreli. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 500 ml mleka
- budyń waniliowy w proszku bez cukru
- budyń czekoladowy w proszku bez cukru
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru:
- 100g borówki amerykańskiej
- 3 suszone morele
Wykonanie:
- Ugotować budynie według przepisu na opakowaniu dodając do każdego z nich po 2 łyżki ksylitolu lub cukru.
- Przygotować salaterki i wlewać po dużej łyżce gorący budyń na zmianę raz waniliowy, raz czekoladowy tworząc zebrę.
- Całość udekorować borówkami i morelami.
Z podanych składników wyszło mi 4 porcje deseru. Łączna kaloryczność 691kcal z cukrem, 627kcal z ksylitolem. Każda porcja ma odpowiednio 173kcal lub 157kcal, 23g węglowodanów, 6g białka, 3 g tłuszczy.
Dodaj komentarz