Dziś prezentuję inną sałatkę niby nicejską, ale trochę po mojemu. Sałatka ma bardzo dużo białka, więc jest dobra po treningu. Moja rodzina nie przepada za oliwkami, więc bez oliwek, ale za to z tuńczykiem i ziarnami słonecznika. Pyszna i zdrowa sałatka nie tylko od święta:)
Składniki na 2 porcje:
- miks sałat lub sałata lodowa
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka ugotowane na twardo
- duża garść małych pomidorków lub 2 duże przekrojone na mniejsze kawałki
- łyżka ziaren słonecznika-można wcześniej chwilę uprażyć na suchej patelni
- łyżka natki pietruszki
- sos: łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, łyżka wody.
Wykonanie:
- Wymieszać dobrze składniki na sos.
- Tuńczyka odcedzić z sosu najlepiej na sitku.
- Wyłożyć na talerz lub salaterkę składniki: sałatę, pokrojone wzdłuż jajka, pomidory, tuńczyk.
- Posypać na koniec ziarnami słonecznika i polać sosem ok.15 minut przed podaniem.
Całość sałatki ma: 432kcal, 1 porcja 166kcal, 23g białka, 10g węglowodanów, 9g tłuszczy.
Dodaj komentarz