Gdy za oknem robi się coraz cieplej i mamy ochotę na lekką sałatkę, polecam wypróbować taką ze schabem, w której dominuje sałata. Lekka, pożywna i reprezentacyjna. U mnie gościła wczoraj na spotkaniu rodzinnym i się sprawdziła.
Składniki:
- mix sałat lub dwie duże garście dowolnej sałaty
- ok. 100 gramów pieczonego schabu
- mała puszka kukurydzy konserwowej bez cukru
- 2 pomidory suszone z oleju
- łyżka mixu ziaren do sałatek ( u mnie: słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
- około 10 winogron bezpestkowych u mnie fioletowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego ze słoika po pomidorach suszonych
Wykonanie:
- Upieczony schab pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni grillowej lub zwykłej i ostudzić.
- Kukurydzę odsączyć dobrze na sitku.
- Pomidory pokroić w kosteczkę.
- Winogrona przekroić na pół.
- Do salaterki włożyć sałatę, schab, kukurydzę, pomidory suszone, winogrona i posypać ziarnami.
- Całość polać olejem i lekko wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut, żeby się “przegryzła”.
Cała porcja sałatki ma 667kcal, porcja 1/4 to 167kcal, 7g białka, 10g węglowodanów, 1,5g błonnika, 10g tłuszczy.
Sałatka bardzo smaczna. Cieszy nie tylko oko, ale i kubki smakowe 🙂 jak dla mnie rewelacja!
Bardzo się cieszę, że smakowała;)