Surówka z czerwonej kapusty to świetny wybór nie tylko do obiadu. To bagactwo różnych witamin: C, B, A6. W porównaniu do swojej siostry białej kapusty wygrywa dwukrotnie pod względem ilościowym w witaminę B6 i aż 10 krotnie(!) pod względem witaminy A. 100g kapusty czerwonej to prawie 100% całkowitego naszego zapotrzebowania na witaminę C. Kto spróbuje tej surówki, na pewno nie pożałuje. Połączenie kapusty, jabłka, cebuli, soku z cytryny i oliwy z oliwek oraz soli to świetna kompozycja smakowa, nieprawdaż?
Składniki na 4 porcje:
- około 500g kapusty czerwonej,
- 1 jabłko,
- mała cebulka,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku.
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować lub pokroić drobno, posolić i odstawić na około pół godziny, żeby zmiękła.
- Jabłko zetrzeć na grubszych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny.
- Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
- Dodać oliwę i dobrze wymieszać.
- Odstawić na 15minut, żeby się “przegryzła”.
Całość surówki ma około 350kcal, 1 porcja to około 88 kcal, 2,5g białka, 9g węglowodanów, 26g zdrowych jednonienasyconych tłuszczy, 12g witaminy C.
Dodaj komentarz