Taka surówka idealnie sprawdzi się do obiadu czy grilla. Lekka i zdrowa, kilkuskładnikowa surówka bez zbędnych ulepszaczy. U mnie często gości do ryby w piątek. Polecam wypróbować.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- ćwiartka papryki, u mnie pomarańczowa
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- do dekoracji kilka listków natki pietruszki
Wykonanie:
- Drobno pokroić umytą kapustę.
- Dodać startą na tarce marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Całość polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny.
- Przyprawić według swojego gustu i dobrze wymieszać.
- Udekorować natką pietruszki.
Cała surówka ma 308 kcal, dostarcza 2g białka, 14g węglowodanów, 3g błonnika i 26g tłuszczy.
Dodaj komentarz